dimarts, 25 de maig del 2010

Dues joves investigadores al Matilde!

Sofía Royo i Ana Magdaleno s’han endinsat en l’apassionant i dificil tasca de la investigació històrica. La proposta de recerca tractava de recuperar la memòria dels seus avis ubicats en dos indrets ben llunyans en els dificils anys 50. No es tractava d’un relat nostàlgic, tot i que també els treballs de recerca poden sensibilitzar els seus autors, per què no?. La recuperació dels orígens de les dues investigadores ha contribuït a millorar la seua capacitat d’anàlisi, així com l’habilitat de contextualizar unes experiències viscudes, una eina fonamental per a introduir-se en el conrreu del pasat per a analitzar el nostre present.

(Francesc Mezquita Patuel, professor de Geografia i Història de l’IES Matilde Salvador)

Com ben bé diu el nostre professor Francesc, el tema tractat en el nostre treball,“La vida de mis abuelos en la década de los 50”, ha sigut la posguerra espanyola, més concretament els anys 50, a partir d’unes fonts orals, els nostres avis. Hem tingut la oportunitat de presentar aquest treball a la convocatoria XXIII de “Jóvenes Investigadores”. Es tracta d’una convocatoria a nivell nacional organitzada per l’Instituto de la Juventud (INJUVE), un òrgan del Ministerio de Igualdad.
El 31 de juliol es sabra els 40 treballs que han arribat a la fase final. Els autors d’aquestos 40 treballs participaran a un congrés realitzat a Màlaga al mes d’octubre per a exposar el treball de forma oral i així es dictaminaran els guanyadors dels diferents premis. Els primers premis són 5000 euros i la participació a la “XXIII Edición del Certamen Europeo de Jóvenes Investigadores”.
Tot i que els premis són prou gustosos, nosaltres estem molt satisfetes de la realització d’aquest treball ja que hem aprés Història d’Espanya per la vía familiar,es a dir, els nostres avis, tenint en compte també el sentit autodidacta del mateix: la investigació.

(Sofía Royo i Ana Magdaleno, alumnes de 2n BAHA)

Feu click ací per accedir al treball. No us el perdeu, paga la pena. I des del Quadern de Sísif desitgem a Sofía i Ana moltíssima sort!

3 comentaris:

  1. Un trabajo muy interesante y curioso, que me ha recordado, en muchos aspectos, a mis padres, nacidos en fechas muy similares a la de vuestros abuelos.
    Nunca se debe olvidar el pasado, para valorar lo positivo que en él ha habido, aprender de los errores que en él se cometieron, y así mejorar la convivencia, y tenerlo en cuenta para vivir un presente más pacífico y construir un futuro más humano.
    Las fotos son muy graciosas, en especial las de Remedios en la playa o Juana escribiendo.
    ¿Quién sabe si podéis obtener un premio?
    Enhorabuena por el trabajo y ... por las notas: Matrícula de Honor y tercer mejor media de grupo, respectivamente.
    Os recordaré con cariño.
    Un saludo.

    ResponElimina
  2. Bueno, muchas gracias ! yo estoy muy, pero que muy contenta de tener la 3a mejor nota media de mi clase !!! Y contentísima de que MI ANA haya obtenido matrícula de honor !

    En cuanto a las fotos... mi abuela es toda una artistaza... ella posa divina hasta en la playa ! jajajajaja

    ResponElimina
  3. Muchas gracias ! Nos alegramos de que te haya parecido interesante el trabajo y a ver si podemos obtener algun premio, aunque parece dificil...

    Respecto a las notas, gracias por las felicitaciones.

    Sofi, yo si que estoy feliz por que hayas superado el curso y encima con muy buenas notas. Parece mentira que a principio te cuestionaras tanta veces que hacias en bachillerato. Quien te iba a decir a ti que tu media seria la tercera mejor ??

    ResponElimina